Adres
Telefoon

06 44 54 99 20 Loyda | Wetenschap
06 81 42 72 80 Peter | Onderwijs

E-mailadres
Muzikaal

8 januari 2024 | 1 minuut leestijd en 5 minuten kijktijd

Meest muzikale oraties

Live muziek bij een academische ceremonie voegt een dimensie van magie en diepte toe. Het is als het toevoegen van kleur aan een zwart-witfoto, waardoor het tot leven komt. Het verheft de oratie tot een onvergetelijk moment van kennis en emotie voor de aanwezigen.

In deze blog gaan we dieper in op de kracht van live muziek bij een oratie. We geven voorbeelden waar je goed ziet dat het een brug slaat tussen rationeel begrip en emotionele betrokkenheid. Ga met ons mee op deze sonore reis en ontdek waarom live muziek de magische toets is bij een oratie.

Prof. dr. Francesco Mattace Raso

Een uniek voorbeeld van een muzikaal inspirerende oratie was van geriater Francesco Mattace Raso. In zijn vrije tijd speelt hij enthousiast gitaar en ooit solliciteerde voor de band van Eric Clapton. “Vrienden maken mij daar nog steeds belachelijk om.” Hij lacht hard. “Maar ik kreeg wel reactie! Een nette, typisch Engelse, brief: unfortunately we have no vacancies at this moment.”

Tijdens zijn eigen oratie in 2019 speelde en zong hij het nummer van The Beatles op de vleugel “When I’m 64”. Dat was nog nooit eerder gebeurd en op Twitter ging het los over. Het kwam zijn leerstoel ten goede over wat er moet gebeuren “to ride the silver wave” en om gOud (gezond oud) te worden wat betreft dementie. Hij zet zijn muzikale kennis ook in voor de geriatrische wetenschap. “Momenteel werk ik mee aan een onderzoek naar het effect van muziek op patiënten met dementie. Het is bewezen dat muziek werkt bij pijnbestrijding, maar het is onbekend hoe dat bij dementie zit.”

Dubbeloratie Arbeidsrecht

Bij de dubbeloratie van prof. mr. dr. Gerdien van der Voet en prof. mr. dr. Zef Even was de universiteitsaula afgeladen. Het dankwoord tijdens een academische plechtigheid is als een harmonieuze muzikale noot die de essentie van waardering en erkenning tot leven brengt. Zeker als 2 hoogleraren willen bedanken.

Net zoals een prachtig muziekstuk de emoties van het publiek kan ontroeren, heeft een oprecht dankwoord de kracht om een gevoel van warmte en gemeenschap te smeden tussen de spreker en het aanwezige publiek. Voor deze oratie hebben we op de muziek van Vangelis een muzikaal dankwoord geproduceerd waarbij niemand vergeten is.


De muzikale ondersteuning versterkt deze emoties, waardoor het dankwoord niet alleen een formele verplichting is, maar een waardevol moment van wederzijdse erkenning en inspiratie, dat lang in de herinneringen van allen die aanwezig zijn zal blijven resoneren.

Op live muziek een dankwoord uitspreken hebben we ook gedaan. De muzikant moet heel goed kunnen improviseren en de plechtigheid haarfijn aanvoelen. `Wij hebben een aantal muzikanten in ons bestand die daar heel goed in zijn.

Lees onze tips en ervaringen

Artboard 1 copy 3

12 juli 2023 | 3 minuten om te lezen

De kunst van de essentie

Complexe kennis simpel brengen? Dat is best een uitdaging. Communiceren over wetenschappelijke en onderwijstechnische concepten vraagt om een helicopterview. Geef je publiek eerst de grote lijnen, voordat je je überhaupt waagt aan details. Zo kun je effectief communiceren en inspireren. 

CreativeDesk Fotografie Blog  24

31 juli 2023 |  4 minuten leestijd

Inspiratie bij het schrijven van je oratie

Voor een toegankelijke oratie kun je inspiratie halen uit de rijke bronnen van onze wereld. Van de schoonheid van de natuur, onze literaire rijkdommen, filmische beelden tot de werelddynamiek van Rotterdam. In onze benadering wordt het leitmotiv van de oratie vaak gevormd door een eigen inspiratiebron, die zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

© Creative Desk 2022

Vacatures