Artboard 1 copy 7

3,5 minuut leestijd

De kracht van storytelling in presentaties

Iedereen houdt van een goed verhaal. Dit geldt voor boeken of films, maar zeker ook voor presentaties. Door storytelling kun je presentaties transformeren, de aandacht van jouw publiek beter vasthouden en hen helpen de informatie beter te onthouden. Ons brein is gebouwd om verhalen te onthouden. We vertellen verhalen over onze eigen identiteit, maar ook om anderen te begrijpen.

Wat is storytelling?

Storytelling is de praktijk van het vertellen van verhalen om een boodschap over te brengen. Een verhaal heeft gewoonlijk een structuur die een begin, midden en einde omvat, en kan personages, conflicten en resoluties bevatten. Verhalen wekken emoties op en creëren verbinding, waardoor ze een krachtig hulpmiddel zijn voor wetenschapscommunicatie.

Waarom werkt storytelling in presentaties?

Mensen zijn van nature aangetrokken tot verhalen. Ze zorgen voor betrokkenheid, creëren empathie en maken complexe informatie begrijpelijk. In plaats van feiten te presenteren, kun je met storytelling een verhaal creëren dat de aandacht van je publiek vasthoudt en hen helpt de boodschap te onthouden.

Als je jouw publiek echt wilt beïnvloeden, moet je ze niet één, maar zes verschillende verhalen vertellen:

  • Vertel wie je bent: Mensen vertrouwen je pas als ze weten wie je bent. Maak dit verhaal overtuigend om jouw betrouwbaarheid te vergroten. (Voor een prikkelend effect, hoef je hier niet mee te beginnen)
  • Vertel waarom je er bent: Deel jouw motivatie en doel om verder vertrouwen op te bouwen.
  • Vertel over jouw visie: Creëer een inspirerend beeld van het langetermijndoel dat je wilt bereiken. Gebruik een verhaal dat jouw publiek inspireert en motiveert.
  • Vertel een leerverhaal: Gebruik verhalen om te leren en te onderwijzen in plaats van eenvoudig instructies te geven.
  • Vertel een waarden-in-actie verhaal: Dit betekent dat je een verhaal vertelt waarin de waarde die je wilt overbrengen wordt vertaald naar een specifieke actie.
  • Vertel een "Ik weet wat je denkt" verhaal: Anticipeer op mogelijke bezwaren van jouw publiek en behandel deze punten in het kader van een verhaal.

Deze technieken zijn ontleend aan De Story Factor en kunnen je helpen om dieper in te gaan op storytelling en de kracht ervan te benutten.

Effectieve omgang met je publiek tijdens storytelling

Het succes van storytelling hangt niet alleen af van het verhaal zelf, maar ook van hoe je omgaat met je publiek. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

  • Stel je niet superieur op ten opzichte van je publiek: Maak duidelijk dat je net zoals hen bent. Verbind je via gedeelde interesses en gemeenschappelijke ervaringen. Deel je angsten, hoop en passies.
  • Verveel je luisteraars niet: Let op de lengte en het tempo van je verhaal. Voeg kleurrijke en bijzondere details toe die je publiek boeien.
  • Jaag mensen niet angst aan of laat ze zich niet schuldig voelen: Negatieve emoties maken mensen defensief en zijn minder waarschijnlijk om blijvende veranderingen te veroorzaken. Alleen positieve emoties zullen mensen op de lange termijn aanzetten tot actie of hun mening veranderen.
  • Luister naar hun verhaal: Soms is dit de beste kans die je hebt om iemand te beïnvloeden.

Conclusie

Door storytelling in jouw presentaties te integreren, kun je een krachtige en emotionele verbinding met jouw publiek maken. Het zal niet alleen helpen om de aandacht van jouw publiek te behouden, maar ook om jouw boodschap effectiever over te brengen. Het is de moeite waard om deze krachtige techniek te leren en te beheersen. Met deze inzichten en tips, afkomstig uit "De Story Factor" en "The Science Of Storytelling", ben je klaar om jouw presentaties naar een hoger niveau te tillen met de kracht van storytelling. Communicatiebureau Creative Desk. 

Boekentips: "De Story Factor" en "The Science Of Storytelling".

Lees onze tips en ervaringen

Marlies Wijsenbeek Oratie Banner

3 minuten om te lezen

De kunst van de essentie

Complexe kennis simpel brengen? Dat is best een uitdaging. Communiceren over wetenschappelijke en onderwijstechnische concepten vraagt om een helicopterview. Geef je publiek eerst de grote lijnen, voordat je je überhaupt waagt aan details. Zo kun je effectief communiceren en inspireren. 

Banner inspiratie Oratie

4 minuten leestijd

Inspiratie bij het schrijven van je oratie

Voor een toegankelijke oratie kun je inspiratie halen uit de rijke bronnen van onze wereld. Van de schoonheid van de natuur, onze literaire rijkdommen, filmische beelden tot de werelddynamiek van Rotterdam. In onze benadering wordt het leitmotiv van de oratie vaak gevormd door een eigen inspiratiebron, die zorgt voor een onvergetelijke ervaring.