Adres
Telefoon

06 44 54 99 20 Loyda | Wetenschap
06 81 42 72 80 Peter | Onderwijs

E-mailadres
Scherm­afbeelding 2023 08 14 om 14.17.00

29 augustus 2023 | 2 minuten leestijd en 5 minuten kijktijd

Top 3 academische liederen

Academische liederen, ofwel studentenliederen, zijn traditionele liederen die vaak worden gezongen op universiteiten en hogescholen. Deze liederen bevorderen een gevoel van verbondenheid en traditie. De melodie en tekst kunnen variëren afhankelijk van de universiteit en regio. Hieronder 3 bekende academische liederen vertaald naar de moderne tijd.

1. Gaudeamus Igitur  is waarschijnlijk het meest bekende en wijdverspreide academische lied. De titel betekent "Laten we dus vrolijk zijn" in het Latijn. Het lied viert het studentenleven en wordt vaak gezongen bij academische ceremonies. 

2. Io Vivat is een Latijns lied dat vertaald kan worden als "Lang leve hij/zij die leeft". Het wordt vaak gezongen bij promoties, inauguraties van nieuwe professoren en academische vieringen. Het lied benadrukt de vreugde van het studentenleven en het verlangen naar succes en voorspoed in de toekomst. 

3. De Brevitate Vitae betekent "Over de Kortheid van het Leven" en is een traditioneel academisch lied dat de vergankelijkheid van het leven benadrukt en studenten aanmoedigt om te genieten van hun tijd in de academische omgeving. 

Op mooie uitvoeringen van de eerste 2 liederen hebben we tekst en beelden laten verschijnen. Latijn is de oude taal van de wetenschap en heeft blijvende invloed gehad op de terminologie en taalgebruik in vakgebieden zoals geneeskunde, biologie, astronomie en rechten.

Door het te verbinden met een moderne ervaring, zoals wij hebben gedaan met deze muziekclips, kun je waarden en taalgebruik overbrengen, zodat het publiek een tastbare en diepere beleving en waardering voor de Latijnse woorden kunnen ontwikkelen.

Lees onze tips en ervaringen

Artboard 1 copy 3

12 juli 2023 | 3 minuten om te lezen

De kunst van de essentie

Complexe kennis simpel brengen? Dat is best een uitdaging. Communiceren over wetenschappelijke en onderwijstechnische concepten vraagt om een helicopterview. Geef je publiek eerst de grote lijnen, voordat je je überhaupt waagt aan details. Zo kun je effectief communiceren en inspireren. 

CreativeDesk Fotografie Blog  24

31 juli 2023 |  4 minuten leestijd

Inspiratie bij het schrijven van je oratie

Voor een toegankelijke oratie kun je inspiratie halen uit de rijke bronnen van onze wereld. Van de schoonheid van de natuur, onze literaire rijkdommen, filmische beelden tot de werelddynamiek van Rotterdam. In onze benadering wordt het leitmotiv van de oratie vaak gevormd door een eigen inspiratiebron, die zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

© Creative Desk 2022

Vacatures