Autocue

We nemen een autocue mee tijdens de filmopname; een apparaat wat voor de lens van de camera staat. De lens kijkt er doorheen. Op een spiegel wordt de tekst geprojecteerd. Zo kan de presentator tegelijk in de camera kijken én de tekst zien.

Het is een handig hulpmiddel als je een lang verhaal gaat vertellen waarbij het belangrijk is dat je de juiste woorden gebruikt.

Livestream met Creative Desk, livestreaming, wachtscherm, online
Onderschatten

Onderschat het werken met een autocue niet. Vaak wordt het voorlezen en dat kun je dan merken in de opname. Ook struikel je snel over lange zinnen of moeilijk uitspreekbare woorden. Hoe voorkom je dit?

visual design oratie speech powerpoint keynote design presentation lecture lezing

Practice makes perfect

Voordeel is dat jullie zelf de tekst hebben geschreven. OEFEN de tekst vooraf zodat je hem al een beetje uit je hoofd kent. De gemailde tekst zetten wij in de autocue. Ga zelf ook nog aan de slag met de tekst. Hoe?

Download nu op je iPad de app dv prompter en bewerk nog je tekst. Dan zetten we die over tijdens de filmdag en gebruiken we deze final versie.

Tips bij autocue

1. Verbeter nog je tekst

Maak van schrijftaal jouw spreektaal. Hou zinnen kort. Dat leest makkelijker en lijkt meer op spreken. Oefen de tekst vooraf hardop en herschrijf moeilijke woorden of onhandige zinnen zodat het lekker loopt. Gebruik witregels of alinea’s in je tekst om rust in te bouwen.

2. Voorbereiding thuis en tijdens

Oefen thuis de tekst droog. Begin met spreken als de zinnen bovenaan staan, dan wordt je niet opgejaagd. Doe het meerdere keren hardop lezen. Zo hoor je of een zin lekker loopt en het vertelt makkelijker. Begin 2 dagen van tevoren, tijdens de filmopname is er weinig rust.

3. Ga niet voorlezen

Dit is de grote valkuil. Vertel met enthousiasme je verhaal, doe alsof de autocue er niet is en je tegen een persoon staat te praten die je moet overtuigen van jouw woorden. 

4. Opperste concentratie

Een aantal minuten besteden we aan een ‘dry run’ om te wennen aan de autocue. Ga daarna niet in de automatische stand voorlezen. Denk steeds na over wat je zegt en wat je er mee bedoelt. Visualiseer het.

5. Stel de snelheid goed in

Doe een ‘oefenrondje’ om de meest prettige leessnelheid te bepalen. Je kunt dit zelf instellen op de app. Het is even puzzelen om het juiste tempo te vinden. Ben je aan het rebbelen om alles te halen? Of. Lees. Je. Heel. Langzaam? Tip: liever langzamer dan te snel.

6. Lettergrootte

Doe een oefenrondje voor een prettig leesbaarheid. Maak het lettertype niet te groot: je kunt dan minder ver vooruit lezen tijdens de opname. De autocue staat 3 tot 4 meter van je vandaan.

7. Oogcontact

Probeer naar een vast punt in het midden te kijken en laat de tekst rustig voorbij scrollen. Blijf wel in de lens kijken tot aan het einde, dwaal dan niet af met je ogen. Oogcontact met de camera is essentieel.

8. Lach en ontspan

Als de opname niet meteen lukt dan doen we hem gewoon nog een keer opnieuw. Meestal bereik je de beste ‘take’ pas na een paar pogingen of als we het verhaal in delen opnemen. Begin met een smile naar de camera!

9. Energie en passie

Gooi het verhaal er met volle energie uit! Overdrijf met articulatie. Op film blijft daar maar de helft van over. Als je zelf het gevoel hebt ‘over the top’ te gaan dan is het meestal precies goed. Voor de goede orde: dat is niet schreeuwen. :)

10. Nek en schouders

Sta of zit rechtop en ontspan de nek en schouder van tevoren. Beweeg met je hoofd, net als in een echt gesprek. Dan valt het gebruik van autocue minder op.

Tot slot: wees niet te streng voor jezelf

Een verspreking is heel normaal en gebeurt ook in het dagelijkse spreken. Lees gewoon rustig verder en laat je niet van de wijs brengen.

Blijf er ook niet over piekeren, dan maak je meer fouten. Laat het los en bekijk later of je het over wil doen. In de eindmontage kunnen we ook nog heel veel corrigeren.